Hurá škola volá aneb připravte dětem svačinku

Hurá škola volá aneb připravte dětem svačinku
10 minut čtení

S nástupem nového školního roku začínají dětem i rodičům povinnosti. O prázdninách mnoho z nás neřeší stravování dětí. Jezdí se na výlety, často jsou svačiny i vynechány, protože se vstává později, či jsou děti u babiček, na táborech a tam je o ně postaráno.

 

Nyní ale mnoho z rodičů stojí před otázkou, zda svému dítěti dopřát zdravou svačinku, nebo mu, což je samozřejmě rychlejší a pohodlnější, koupit něco v obchodě. Dětem to chutná, jsou pak spokojené, ale pokud jim dopřejeme den co den nějakou kupovanou sušenku či koblihu, croisant s čokoládou, zkusme se někdy zamyslet, kolik cukru v průběhu celého dne do sebe dítě dostane. Často nezůstává jen u sladké svačinky, dítě má doma ráno chlebík či rohlík s nuttelou, někdy se to sejde i se sladkým obědem doma, nebo ve školní jídelně a večer zjistíme, že naše ratolest nemůže usnout, protože je plná energie z přijatého množství cukru.

 

Stravování našich dětí jde ruku v ruce také s psychikou, aktivitou a náladou. Pokud nepřijímají pestrou vyváženou stravu, mohou být podrážděné, agresivní a hyperaktivní. Naše děti jsou pro nás to nejvíc, milujeme je, a proto bychom jim měli v jejich mladém životě dopřát co nejvíce dobrých příkladů a také jim poskytnout co nejlepší a nejkvalitnější stravování.

 

Nejlepší svačina je ta domácí, připravena s láskou. Samozřejmě nejsme supermatky, a pokud nastane situace, kdy musíme sáhnout po kupované svačince, je důležité si pozorně přečíst složení. Místo přeslazené sušenky koupit tu méně sladkou a k tomu přidat třeba zeleninu, ovoce nebo oříšky. Kombinovat tak, aby byly zastoupeny všechny tři důležité složky: bílkoviny, tuky a sacharidy.

 

Je dobré také dobré být na tuto situaci připraven, aby nevznikaly stresové situace, že 5 minut před odchodem do školy nemají svačinu. Musíme si zvolit dle svých možností, zda budeme svačinu připravovat ráno, či večer den předem. Každá z nás má jiné časové možnosti. Samozřejmě je nejlepší chystat ráno, aby bylo vše čerstvé. Někdy to ale není organizačně možné, a proto když chystáme jídlo den předem, musíme dbát na to, aby bylo umístěno do lednice, pokud se jedná o jídlo, které by se mohlo zkazit. Naopak pokud přichystáte bábovku či pečené sušenky, nechte je při pokojové teplotě, aby v lednici nenavlhly.

 

Začněte se svačinkami pokud možno už u prvňáčků, zapojujte je do přípravy jídla, dejte jim vybrat ze dvou alternativ jídla, aby měli možnost volby, ale zároveň vy řídíte to, co jim nabízíte. Kupte nějakou hezkou krabičku s obrázkem, zde také pozor na výběr materiálu, na trhu je dnes velký výběr. A protože ji bude vaše dítě nosit den co den je potřeba, aby krabička byla kvalitní bez škodlivých látek. Pro starší děti vyberte už naopak krabičku dospělejší bez obrázků, aby se s ní cítilo dobře a nestydělo se za ni.

 

 

Tipy na sladké svačinky:

 

  • Jogurt s ovocem a domácí granolou
  • Domácí flapjack z ovesných vloček a ovoce
  • Banánový chlebíček a oříšky
  • Ovocný salátek a sušenka (cookies)
  • Borůvkový koláč s tvarohem
  • Ovocné smoothie s jogurtem
  • Bábovka s kousky hořké čokolády a ovoce
  • Brownies s čokoládou a ovoce
  • Muffiny s malinami a borůvkami
  • Banánové lívanečky s jogurtem a ovocem
  • Mugcake s ovocem a oříšky
  • Mrkvovo jablečný salát či pyré s cookies

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tipy na slané svačinky:

 

  • Celozrnný toust s tuňákovou pomazánkou
  • Celozrnný toust se sýrem a ředkvičkou (u připravovaných toustíků je mnoho variant pomazánek, můžete tedy střídat dle potřeby)
  • Tortilla s Cottage sýrem, bylinkami a paprikou
  • Omeletka s hráškem a sýrem
  • Pomazánka s čerstvým sýrem a avokádem
  • Krekry či pečivo s ředkvičkovou nebo mrkvovou pomazánkou
  • Falafel s bylinkou, dipem a zeleninou
  • Slaný koláč se špenátem a žampiony

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recepty

 

Muffiny s borůvkami a malinami

 

Do přípravy tohoto jídla můžeme krásně zapojit i dítko. Připravíme si suroviny na těsto na 12 muffinů:

 

  • 250 g hladké mouky (špaldové, pšeničné);
  • 80 g třtinového cukru;
  • 2 lžičky vanilkového cukru;
  • 2 vejce;
  • 200 ml mléka;
  • 85 g rozpuštěného másla;
  • 2 lžičky kypřící prášku bez fosfátů;
  • špetka soli;
  • lžička skořice nebo perníkového koření (nemusí být).

 

Všechny suroviny smícháme dohromady, vznikne nám těsto, které je hustší konzistence. Připravíme si maliny a kanadské borůvky (mohou být i mražené). Všech 12 formiček nejprve naplníme do poloviny, poté mohou děti do každého košíčku přidat borůvku a malinu a doplníme těstem pod okraj. Neplníme příliš, aby nám nevyteklo. Zde spíš vyzkoušet, jaká výška se vám osvědčí.

Můžeme ještě na závěr posypat strouhanou hořkou čokoládou nebo mandlovými plátky.

Pečeme v troubě cca 20 - 25 minut na 180°C.

 

 

 

Tvarohová pomazánka s tuňákem (recept je na cca 4 porce)

 

Do misky si připravíme:

 

  • 250 g polotučného či tučného tvarohu ve vaničce;
  • 1 plechovka (cca 150 g) tuňáka ve vlastní šťávě;
  • pár kapek citronové šťávy;
  • jarní cibulka;
  • bylinkové koření;
  • sůl;
  • pepř;
  • 1 lžička hořčice (nemusí být).

 

Všechny ingredience smícháme, přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku, okořeníme dle chuti a pokapeme šťávou z citronu.

 

 

 

Celozrnná tortilla s cottage sýrem a paprikou

 

Tortillu zlehka opečeme na sucho na pánvi, mezitím si připravíme 2 lžíce cottage sýra, nadrobno nakrájenou hrst baby špenátu a červenou nebo žlutou papriku. Přidáme bylinkové koření a můžeme přidat i trochu paprikového koření. Směs promícháme a umístíme na tortilu. Poté opatrně zarolujeme, přičemž se snažíme utahovat, aby se tortilla nerozmotávala. Můžeme překrojit na půl, aby se lépe dítěti držela.

 

 

 

Pomazánka s čerstvým sýrem a avokádem

 

Do mixeru rozpůlíme 1 velké avokádo a 1 balení sýru typu Palouček či Lučina. Přidáme najemno nakrájenou cibulku, koření a cca 3 kousky sušených rajčat. Rozmixujeme a dochutíme pepřem a solí dle potřeby. Můžeme dát dětem do krabičky s nakrájenou zeleninou a krekry či s opečeným pečivem.

 

 

                                              

 

 

 

Odeslat článek známému   Vytisknout