7 tipů na „homemade“ vánoční dárky

7 tipů na „homemade“ vánoční dárky
7 minut čtení


Přemýšlíte, čím letos uděláte radost svým blízkým? Chcete je překvapit něčím jiným než předešlé roky? Vymýšlení dárků může být někdy zapeklité, a proto jsme pro Vás připravili pár tipu pro letošní Vánoce. Ručně vyráběné dárky jsou vždy originálem a své rodině a přátelům tak projevíte čas, lásku a vykouzlíte díky nim úsměv na tváři. Smyslem Vánoc přece nejsou drahé dárky...

 


 

 

Pečený čaj

Výhodou tohoto dárku je fakt, že jej můžete připravovat svým milým každý rok a vždy bude chutnat trochu jinak – podle ovoce, které použijete. Může být milou vzpomínkou na prázdninové dny s chutí letního ovoce anebo může chutnat po mandarinkách a vánočním koření. Stačí do hrnku přidat pár lžiček, zalít horkou vodou a vychutnávat.
 


Postup:

2 kg ovoce dle vlastního výběru (my jsme použili hrušky, jablka, třešně, jahody, ostružiny, borůvky a červený rybíz) podle potřeby nakrájejte na menší kousky. Rovnoměrně rozprostřete na pekáč, přidejte 400 g cukru, šťávu ze dvou citrónu a koření – mletou skořici, hřebíček a badyán. Pekáč dejte do trouby a pečte 45 min na 170°C. Poté můžete plnit do skleniček a zavařit.

 

 


 

 

Granola s oříšky

Doma pečená granola Vám krásně provoní celý byt. Její variabilita přípravy je opravdu široká a výběrem např. bezlepkových ovesných vloček potěšíte i kamarádku, která se lepku vyhýbá. Vyzkoušejte náš základní recept. Fantazii se však meze nekladou!
 


Postup:

Smíchejte nejprve vše suché (200 g ovesných vloček, 100 g oříšků dle chuti, 50 g mandlových plátků), poté přidejte 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje smíchaného se 4 lžicemi čekankového sirupu. Pečte na pečícím papíru cca 20 minut na 165°C. V průběhu pečení dle potřeby promíchejte. Do vychladlé granoly přidejte lyofilizované ovoce. Pokud máte rádi granolu sladší, můžete přimíchat sušená jablka či brusnice.

 

 


 

 

Ořechy v medu

Dárek ze srdce, který ještě výborně chutná, je skvělým způsobem, jak potěšit ne jednoho gurmána. Ořechy lze přidat do ranních kaší, salátů, do pečení anebo jen tak, když nás honí mlsná. Jejich výroba je velmi jednoduchá a rychlá.


 


Postup:

Směs ořechů (použili jsme loupané mandle, pistácie, pekanové a lískové ořechy) krátce a za stálého míchání opražte na suché pánvi. Nechte je zcela vychladnout a rozdělte do čistých a uzavíratelných sklenic. Pak zalijte tekutým medem (v případě potřeby mírně zahřejte) tak, aby ořechy byly ponořené. Přidat můžete také i sušené fíky, rozinky nebo jablka.

 

 

 

 

 

Epsomská sůl s květy

Tato sůl vhodná do koupele napomáhá relaxaci a uvolnění svalů. Dopřejte svým blízkým čas pro sebe a možnost na chvíli vypnout. Příjemná vůně květu zabezpečí pocit domácího wellness, a navíc ve vaně krásně vypadají.



 

Postup:

1 kg epsomské soli smíchejte v míse se sušenými květy růže, měsíčku a levandule. Směsí naplňte celofánové kornoutky, sáčky nebo skleničky. Přidat můžete také éterický olej nebo květy vyměnit za sušené bylinky jako je heřmánek, rozmarýn nebo máta.

 

 

 

 

 

Linecké sušenky

Sušenky má snad každý rád a náš recept Vám přijde určitě vhod, je totiž generacemi ověřen... Jejich vůně po vanilce a citrónové kůře je přímo omamná a díky jejich chuti si je oblíbíte nejen o Vánocích.

 

 

Postup:

Nejdříve si vytvořte těsto z 210 g hladké mouky, 140 g měkkého BIO másla, 50 g cukru moučky a 20 g vanilkového cukru, 2 žloutků od šťastných slepiček, 1 lžičky vanilkového extraktu, 1 lžíce citrónové šťávy, nastrouhané kůry z BIO citrónu a na špičku nože kypřícího prášku z vinného kamene. Těsto nechte odležet a následně jej vyválejte na zhruba 6 mm plát. Pokud bude mít těsto tendenci se trhat, stačí ho pomoučit. Vykrajujte libovolné tvary a pečte dozlatova na 180°C cca 15 minut.

 

 

 

 

 

Vanilkový cukr a extrakt

Je to sázka na jistotu! Dárek, který rozhodně nezklame. Kvalita doma vyrobeného cukru či extraktu je naprosto jinde než u kupovaných variant, a proto ho ocení především ten, kdo rád peče nebo má rád sladké.

 

 

 

Postup:

Za pomoci výkonného mixeru rozmixujte 500 g třtinového cukru a 4 vanilkové lusky. Poté uskladněte do uzavíratelné nádoby a po dobu jednoho týdne ráno a večer protřepávejte. Můžete plnit do skleničky nebo jako my - do skleněných ampulek, které nám zbyly po vanilkových luscích.

 

Pro výrobu extraktu použijte 3 kusy vanilkových lusků, které podélně rozpulte. Vložte je do čisté lahve z tmavého skla a následně zalijte 250 ml vodky. Uložte na temné a chladné místo a během následujících dní pravidelně protřepávejte. Zcela hotový je extrakt za zhruba 2 měsíce, můžete jej však darovat už dříve. Výhodou je, pokud si lusky v extraktu necháte, a můžete ho průběžně dolévat.

Odeslat článek známému   Vytisknout